maandag, juni 23, 2008

Israël blijft Gazastrook controleren

[Lezersbrief aan de Standaard online]

Israël blijft alle doorgangen controleren van de bezette Gazastrook. Het maakt niet uit of die doorgang grenst aan Egypte of Israël, 500 meter in de Middellandse Zee is, de havens of het luchtruim.

Er verandert niets. De Gazastrook blijft een bezet gebied en Israël controleert er alle grenzen. Het bepaalt aan de grens met Egypte wanneer EU-douaniers deze doorgang mogen openen en houdt controle op elke kruimel en persoon die de Gazastrook verlaat door een camera- en veiligheidssysteem betaald door de Europese belastingbetaler.

De economische-, landbouw- en gezondheidstoestand in de Gazastrook blijft ongewijzigd na het staakt-het-vuren. Israël heeft nu 90 vrachtwagens langs de doorgang Sufa laten komen. Dit is een doorgang in het bijzonder voor bouwmaterialen. Israël moet de doorgang Karni openen voor 400 vrachtwagens per dag zoals afgesproken in het AMA-akkoord met de Palestijnse Autoriteit van 15 november 2005.

Ook de doorgang van Rafah moet ogenblikkelijk open en de inwoners van Gaza moeten hun producten kunnen uitvoeren alsook makkelijk naar de Westelijke Jordaanoever kunnen reizen, eveneens een verplichting voor Tel Aviv in het AMA-akkoord. Alsook moet een aanvang worden gemaakt voor de uitbating van een zee- en luchthaven in de Gazastrook.

90 trucks sturen terwijl men minstens 400 vrachtwagens nodig heeft elke dag, 365 dagen per jaar betekent 1,5 miljoen Palestijnen uithongeren. Deze techniek van uithongering beschrijft de VN duidelijk als een vorm van genocide. Zeker nu de oogst er mislukt is door de strenge vorst afgelopen winter en enorme droogte momenteel. Zonder te spreken over de enorme oppervlakte landbouwgrond die Israël heeft vernield in de Palestijnse gebieden.

Fabrieken in de Gazastrook blijven dicht, want ze kunnen nog altijd hun producten niet uitvoeren en er is een schrijnend brandstoftekort. Slechts een handvol ernstig zieke Palestijnen kunnen elders terecht voor medische verzorging, een verplichting voor een staat die een volk bezet.

3.000 gebouwen op de Westelijke Jordaanoever en minstens tien kleine gemeenschappen kregen het bericht dat ze met onmiddellijke ingang kunnen worden vernietigd. 94 % van Palestijnse bouwvergunningen in zone C werden afgekeurd. Grote delen van de Westbank worden hiermede in snel tempo gezuiverd van Palestijnen.

Alle Palestijnen die deze tijd zouden vrijkomen bracht Israël over het speciaal ondervragingskamp Salem om hen te verhoren over hun daden en hun visie op de huidige Palestijnse politieke toestand. Familie en advocaten zijn er niet toegelaten in deze Israëlische Guantanamo Bay. Honden worden ingezet om gezochte Palestijnen en gevangenen schrik aan te jagen en te vernederen (honden zijn onrein volgens de Koran). Salem staat garant voor extreme foltering en ontoereikende voeding en medicatie. Zelfs de meest gematigde Palestijn die enkele dagen in Salem zit komt er nadien uit als een radicaal verzetsstrijder.

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=994837

Geen opmerkingen: