zondag, juni 29, 2008

Obama's presidentskansen liggen in Tel Aviv

[Reactie op het artikel "Obama deze zomer naar Europa" in De Standaard online op 29/06/2008]

De oorspronkelijke titel "Obama deze zomer naar Europa" is misleidend. Het betreft hier niet de vakantiebestemming van deze donkere Democraat. Waar het om gaat is dat presidentskandidaat Obama, die naast de campagneschulden ook het pro-Israëlische programma van Hillary Clinton heeft overgenomen, koers vaart naar Israël. Hij zal daar goed of niet goed worden bevonden als volgende Amerikaanse president en van zijn bezoek zal afhangen of de joodse gemeenschap in de V.S. hun steun zal verlenen aan Obama. De joodse gemeenschap is belangrijk omdat ze kan bepalen wie in het Witte Huis terechtkomt en wie niet.

McCain en Obama zijn beiden goed voor 45 % van de uitgebrachte stemmen in november. De overige 10 % van de stemmen zijn afhankelijk van belangrijke lobbygroepen die het verschil maken. De macht van de joodse lobby mag daarbij niet onderschat worden. Welke kandidaat kan namelijk de belangen van Israël het best verdedigen?

Opmerkelijk is dat Bill Clinton over Obama zei "dat hij ze kon kussen" (The Telepgraph) als hij ooit wil rekenen op de steun van de ex-president. Bill Clinton gelooft nooit dat Obama ooit zal plaatsnemen in het Witte Huis. Bill gaf dan ook enkel zijn "beleefde steun aan Obama" via zijn woordvoerder en niet persoonlijk. (Bron: http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/uselection2008/barackobama/2211812/Bill-Clinton-says-Barack-Obama-must-'kiss-my-ass'-for-his-support.html)

Obama zei op 28 juni 2008 nog "Israël is een sterke en nauwe vriend van de Verenigde Staten, en ondergaat ernstige dreigingen vanuit de Gazastrook en Teheran." Geen woord over de ellendige levenssituatie voor het Palestijnse volk in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Obama verklaarde voordien: "Ik zal er alles aan doen om Iran te beletten te beschikken over een nucleair wapen. Alles!"

Obama heeft dezelfde stijl, charisma en leeftijd als Benjamin Netanyahu toen die op z'n 47ste eerste minister werd. Zijn stopwoord was "verandering". 'Change,' inderdaad. En al even snel werd Bibi een bijzonder gevaarlijke havik. Wat dat betreft zijn de uitlatingen van "verandering" en pro-Israëlische stoerdoenerij op bijeenkomsten van AIPAC waardeloos als Obama straks in Tel Aviv de leiders geen boter bij de vis kan geven. Als hij de zionisten niet kan overtuigen zullen ze hun shekels en energie niet investeren in Obama, maar in McCain, waarbij ze weten waaraan toe te zijn. De ene keer verklaart Obama dat hij "geen enkele optie, alsook een militaire tegen Iran" uitsluit, en daarnaast blundert hij voor de zionisten door te zeggen "Geen enkel volk heeft meer te lijden gehad dan de Palestijnen" en "Israël moet meer doen dan een status quo van angst, terreur en verdeling en het is in hun belang om vrede tot stand te brengen in het Midden-Oosten."

Obama heeft vooral de zionistische lobby zenuwachtig gemaakt en zal nog veel werk aan de winkel hebben om de joodse gemeenschap in Tel Aviv en de V.S. te overtuigen de ideale president voor hun belangen te zijn. En in belangrijke staten zoals Florida en Pynnsylvania maken joden 2 % van het electoraat uit of een verschil tussen winnen en verliezen. Zonder stemrecht voor Amerikaanse joden zat de voorbij acht jaar een heel andere kerel in het Witte Huis.

Mario Bergen, Leuven

Bron:

Geen opmerkingen: