donderdag, juni 12, 2008

Leeuwen in Giza Zoo beter af dan Palestijnen

[Lezersbrief aan Gazet van Antwerpen]

Cairo werkt nauw samen met Israël. Jaarlijks verkoopt het 1,7 miljard m³ gas spotgoedkoop aan Tel Aviv. En er is een meters hoge en brede muur die de Palestijnen in een concentratiekamp moet vasthouden. Leeuwen in Giza Zoo in Cairo kan je op een meter naderen met een dierenoppasser die je meeneemt naar hun hokken, maar Palestijnen. ho maar!... die zijn pas echt gevaarlijk en daar moet een dikke hoge muur als kooi rond hun gevangenis in de Gazastrook.

De negen leeuwen in Giza Zoo krijgen op tijd water en voedsel en hebben voldoende ruimte om rond te lopen kon ik zelf vaststellen bij mijn bezoek aan Egypte in april. De Palestijnen echter zijn bijna allen aangewezen op voedselhulp. Er is groeiachterstand, bloedarmoede en nierfalen door onvoldoende en eentonig voedsel. Wie één kilometer van de grens rondloopt als Palestijn wordt doodgeschoten.

Tientallen Palestijnen die Europa bezochten voor hun werk, werden door Cairo 60 dagen vastgehouden in een detentiecentrum. Maar niets is zo erg als leven in de bezette Gazastrook. Ziekenhuizen, winkels, administratie, vissersboten, scholen, fabrieken. allen werken ze op generatoren of werken totaal niet meer door brandstofschaarste. Afvalverwerking gebeurt niet meer en het ongezuiverd afval van 1,5 miljoen Palestijnen vergiftigd alsmaar meer de kust voor Gaza.

95 medicijnen zijn verboden voor de Gazastrook door Israël. Zo is verdoving, chemotherapie en medicatie voor het hart verboden. Alle geneesmiddelen van het al-Awda ziekenhuis kan men kwijt op één plank.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: