zondag, juni 22, 2008

Olmert een vredesapostel ?

[reactie aan De Morgen op "Olmert speelt vredesapostel" ]

In uw artikel "Israëlische premier Ehud Olmert speelt plots vredesapostel " bent U wel heel vriendelijk voor 'mijnheer' Olmert. Niet alleen blijkt Olmert -volgens de Israëlische justitie- een vulgaire zakkenvuller te zijn, hij is eveneens de architect van de etnische zuivering van Jeruzalem.
Zoals iedereen weet-of zou moeten weten- heeft Jeruzalem in 1947 bij de verdeling van het mandaatgebied Palestina door de VN een "Internationaal statuut" gekregen (resolutie 181). In 1948 heeft Israël echter West-Jeruzalem ingepalmd, en in 1967 ook Oost-Jeruzalem. Dit was al een flagrante schending van de VN resoluties, maar daar stopte het niet. Israël riep Jeruzalem uit als zijn hoofdstad, waarvoor Israël andermaal door de VN werd veroordeeld (resolutie 478).

Tussen 1993 en 2003 was Olmert burgemeester van Jeruzalem. Onder zijn voorganger leefden joden en arabieren min of meer vreedzaam naast elkaar. Onder Olmerts bewind werd er echter alles aan gedaan om de oorspronkelijke Arabische bewoners het leven onmogelijk te maken, en om zo veel mogelijk joden van alle mogelijke nationaliteiten te importeren. Onder zijn bewind zijn vooral ultra-orthodoxe joden naar Jeruzalem gekomen, die met hun fundamentalistische reglementen het zelfs voor seculiere joden te gortig maken. Voor de Palestijnen waren er enkel pesterijen: wegversperringen, pasjes, inreisvergunningen -Israël zegt dat Jeruzalem "buitenland" is voor Palestijnen-, onteigeningen voor 'parkaanleg', afbraak van "woningen zonder vergunning" -maar arabieren krijgen nooit een vergunning, en botweg weigering om mensen naar hun woning te laten terugkeren of om welke reden ook een identiteitsbewijs te weigeren.

Dat deze man nu plots 'vredesapostel' zou zijn geworden, is wel te gek voor woorden.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: