vrijdag, juni 06, 2008

Meer van hetzelfde in Tel Aviv en Washington

[Lezersbrief aan De Morgen]

De Israëlische premier Ariël Sharon sloot de Palestijnse president Yasser Arafat op in zijn vesting ("compound") en viel met regelmaat Palestijnse steden binnen(zoals het bloedbad in Jenin, waarbij 50 doden vielen). Dit als vergelding voor "terroristen" die in de vluchtelingenkampen wonen. De grote oorzaak van het conflict tussen Israëli's en Palestijnen is echter de Israëlische bezetting van het historische Palestina en de verdrijving met geweld van de Palestijnen die daar leefden en woonden. Sindsdien is het land een lappendeken met A, B en C gebieden. Als bezettingsmacht kan Israël daar volgens Oslo-akkoorden de greep op de Palestijnse bevolking strak, strakker en superstrak aanhouden.

Israël bouwde een muur die diep insnijdt in de "betwiste gebieden". In werkelijkheid is de hele staat Israël zelf ontsproten op bezet gebied. Sharon kreeg de vrijgeleide van de Amerikaanse president om te vechten tegen de "Palestijnse terroristen" zolang men de Palestijnse president niet openlijk om het leven bracht.

Sharon's opvolger Olmert wordt nu met even hoge egards ontvangen op het Witte Huis in Washington. Ook hij krijgt een vrijgeleide om de Palestijnen te blijven jennen, oppakken, martelen en doden van de V.S., het kwartet en onze Europese leiders. De bijzondere handelsbetrekkingen zijn prioritair boven mensenrechten en democratie. Welke politici ook de lakens uitdelen, Sharon of Olmert, Bush of zijn opvolger, de situatie voor het Palestijnse volk blijft even schrijnend. Zowel McCain als Obama hebben al openlijk hun steun gegeven aan hetzelfde pro-Israëlische beleid dat de V.S. al decennia voert en hiermede de steun gekregen van de machtige joodse lobby.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: