maandag, juni 23, 2008

Gaza: 6 euro voor litertje brandstof

[Lezersbrief aan De Morgen]

In de Gazastrook is brandstof zo zeldzaam geworden dat men 6 euro per liter vraagt op de zwarte markt. Vooral ziekenhuizen en waterpompen verbruiken heel wat brandstof en daar is een chronisch tekort aan.

De weinige auto's in de straten rijden op goedkope kookolie. Maar dit zorgt voor veel stankhinder en irritatie aan de huid, ogen en ademhaling. Gezichtsmaskers worden dan ook gebruikt om de huizen te verlaten.

Zeldzame taxi's zijn drie keer duurder en voedselbedeling tweemaal duurder geworden. De meeste mensen lopen nu overal naartoe uit geldgebrek. Straten worden helemaal verlaten met de dag dat meer spaargeld opraakt. Lange rijen mensen wachten op bonnetjes voor een minimum aan gas.

Zonder geschreven overeenkomst of scheidsrechter is het staakt-het-vuren in de Gazastrook tussen Hamas en Israël bijzonder precair.

En de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever zien dat maanden onderhandelen door President Abbas met Tel Aviv niets opleverde. Er kwamen meer checkpoints, elke dag worden bijkomende Palestijnen aangehouden (14 burgers in Ramallah en 4 Palestijnen in Nablus nog recent) en de bouw aan de Apartheidsmuur en illegale woningen in bezet Oost-Jeruzalem en op de Westbank gaat gewoon door.

In Beit Hanina, waar de Apartheidsmuur 7.500 dunums landbouwgrond vernielde, werd een 500 jaar oude olijfgaard stuk gemaakt.

De verzetsdaden van Hamas leverden dan tenminste enkele dagen een wapenstilstand op.

89 % van de Palestijnen koopt minder kwaliteitsvol voedsel en 75 % van hen koopt minder voeding sinds januari 2008. Vooral vers fruit, groenten en dierlijke proteïnes staan niet langer op het menu. Tarwemeel werd in de bezette Palestijnse gebieden 70 % duurder het afgelopen jaar. 60 % van de Palestijnse gezinnen moet gaan lenen om nog voedsel te kunnen kopen. De late vorstperiode en huidige droogte naast de afgrendeling van de Gazastrook zorgen voor al deze problemen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: