zondag, juni 08, 2008

Ahmadinejad: tegen joods-zionistische apartheid, niet tegen Israël

[Reactie op het artikel "Mahmoud Ahmadinejad de boeman van het Westen" in GvA van 07/06/2008.]

In het anders goed geschreven artikel van reporter Paul De Bruyn staan enkele spijtige onvolkomenheden. Zo zou de Iraanse president Ahmadinejad gezegd hebben dat Israël van de kaart moet worden geveegd. Een correctere vertaling zou zijn dat hij wenst dat het zionistische regime van Israël moet verdwijnen. Een bestuur gebaseerd op een politieke denkrichting die een zuivere joodse staat wil zonder Palestijnse inwoners en daarvoor ook etnische zuivering toepast. Een duidelijk verschil.

Het "wegvegen van de staat Israël" heeft Ahmadinejad niet uitgesproken. De zin luidde 'Israel bayad az naghshe jographya mahv gardad' en dat zou letterlijk vertaald betekenen: "Het zionistische regime van Israël moet worden verdreven." Hij zou dan bedoelen dit bestuur dat Jeruzalem bezet houdt. Dat heeft een minister later verklaard voor het Europees Parlement (http://www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=2006%5C02%5C22%5Cstory_22-2-2006_pg4_15). Het gaat dus om de verdwijning van de joods-zionistische apartheidsstaat zoals we ze nu kennen en niet om het elimineren van Israël en al haar inwoners. Toch belangrijk dit te herhalen nu de spanningen tussen het westen en Teheran weer oplopen. Op Wikipedia kan je trouwens ook een interessant artikel hierover terugvinden: http://en.wikipedia.org/wiki/Mahmoud_Ahmadinejad_and_Israel

800.000 Palestijnen werden verdreven in 1948. 30.000 man joodse gevechtstroepen en 20.000 man ondersteunende troepen konden rekenen op een kleine luchtmacht en marine, op tanks, pantserwagens, zware artillerie en een Britse bezetter die nooit verhinderde dat Palestijnen werden verdreven, reeds maanden voordat zij Palestina verlieten. Daar tegenover stonden 7.000 Palestijnse eenheden en enkele duizenden Arabische vrijwilligers. Deze waren slecht uitgerust, hadden gebrek aan ervaring en opleiding. Een Arabische reactie kwam er pas op 15 mei 1948, vijfenhalve maand na een omstreden VN-voorstel, het zogenaamde 'Verdelingsplan.' Joodse zuiveringsoperaties waren toen al volop bezig. Het is dus een mythe van een "oorlog tussen joden en Arabieren," maar een etnische zuivering van een zionistisch regime en Arabieren die veel later tussenkwamen. Door een overeenkomst met en nadien oorlog tegen de zionisten kon Jordanië voorkomen dat de Westelijke Jordaanoever werd gezuiverd van 250.000 Palestijnen.

"In zijn eeuwige regenjasje zag de kleine Ahmadinejad er sjofel uit en niemand kende hem." De inmiddels wereldberoemde jas van de Iraanse president Ahmedinejad is geen regenjas. Het is een in China gemaakte katoenen arbeidersjas en zijn handelsmerk. De olijfgroene versie dan, want de 'presidentiële' beige heeft kledingzaak Fashion aan de Nazarstraat in Isfahan intussen niet meer. De prijs: 374.000 rial (26 euro), 80.000 rial minder dan de oorspronkelijke prijs. Ahmedinejad draagt zijn jas met als boodschap "Ik ben een man van het volk." De Iraanse president wil de echte waarden van de Islamitische Revolutie bijbrengen zoals de tweede president van de Islamitische Republiek, de later vermoorde Mohammad Ali Rajaee, die dezelfde jas droeg.

"...alliantie met figuren als Fidel Castro en Hugo Chavez..." Sinds 24 februari 2008 is Raoul Castro president van Cuba. Ahmadinejad heeft goede banden met Fidel Castro, maar als alliantie moet je banden smeden met de president (Raoul), en diegene paaien die nog veel te zeggen heeft achter de schermen (Fidel).

Dank bij voorbaat voor het lezen van deze opmerking en het rekening houden ermee.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: