dinsdag, juni 24, 2008

Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël

[reactie op "Olmert speelt vredesapostel" in De Morgen van 21 juni 2008]

In het artikel “Het Midden-Oosten in beweging” (DM. 21.6, p. 17) is er sprake van “vredesonderhandelingen met Jeruzalem” en van “”signalen vanuit Jeruzalem”. In feite wordt hier Tel Aviv bedoeld, want dit is de hoofdstad van Israël. Alle ambassades zijn in Tel Aviv gevestigd, behalve de ambassades van Costa Rica en El Salvador en de nuntiatuur van het Vaticaan. Er zijn wel consulaten in Jeruzalem. De resolutie 181 (II) van de Algemene Vergadering van de VN van 29.11.1947 voorziet in een internationaal statuut voor Jeruzalem. De annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël na de oorlog van 1967 werd herhaaldelijk door de VN veroordeeld (resoluties 252, 476 en 478).

En intussen gaat Israël verder met het bouwen van woningen voor nieuwe immigranten in Oost-Jeruzalem, terwijl de Palestijnen er geen woningen mogen bouwen.

In hetzelfde artikel staat dat “Israël niet praat met een terroristische organisatie (Hamas)”. Maar welke terreur maakt het meeste slachtoffers? Volgens De Morgen werden er sinds half juni 2007 in de Gazastrook en omgeving 380 Palestijnen en 4 Israëlische burgers gedood. Het is uiteraard hoopgevend dat de eerste minister van Israël nu verklaart de veiligheid van zijn land niet met wapengeweld maar door
politieke onderhandelingen te willen verzekeren. Na deze mooie woorden is het nu wachten op daden.

Werner De Bus, Brussel

Geen opmerkingen: