dinsdag, juni 03, 2008

Negenhonderd huizen voor Oost-Jeruzalem

[Lezersbrief naar De Standaard]

Het moge nog maar eens duidelijk zijn wat Israël bedoeld als het over vrede praat.
Het is de zoveelste illegale nederzetting op Palestijnse grond of uitbreiding ervan, strijdig met het internationaal recht. Het verbreekt zijn verbintenissen bij de Road Map en het Annapolis proces.

De VS roepen het bouwen van nederzettingen een halt toe. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN drukt zijn diepe bezorgdheid uit. President Mahmoud Abbas veroordeelt de plannen en zegt dat ze de onderhandelingen en het vredesproces bemoeilijken. Minister van Buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier van Duitsland, op bezoek bij Abbas, verkaarde op een persconferentie dat naast de raketten van Gaza, de constructie van nederzettingen een gewelddaad is die de gesprekken met Olmert alleen maar bemoeilijken.

De nederzettingen splitsen de West Bank verder in een noordelijk en zuidelijk stuk. De creatie van twee nieuwe kleinere Batoestangebieden. Voor de Palestijnen komt het neer op een omsingeling van Jeruzalem en het noordelijk en zuidelijk stuk van de West Bank worden gescheiden. De Israëli's noemen het dan, in 'newspeak,' een "uitbreiding van Jeruzalem," ze gaan gewoon door zoals vroeger en praten morgen weer over de vredesonderhandelingen.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: