vrijdag, juni 06, 2008

Israëlische bezetting moet eindigen

[Reactie op het artikel "Militaire acties in Gaza waarschijnlijker dan ooit" in Het Laatste Nieuws van 06/06/2008]

Elke dag zijn er militaire acties in Gaza en elders in de bezette gebieden. Als Israël en Palestina verder van een vredesoplossing staan, heeft dit te maken met het totaal negeren door Israël van VN-resoluties. Zo bouwt de joodse staat rustig verder in bezet gebied. Deze illegale praktijk wordt in Palestijns gebied (Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever) als op de Syrische Golanhoogten toegepast.

7 studenten uit Gaza mogen van Olmert gaan studeren in Amerika. 700 blijven verweest achter. Elke week mag een baby'tje uit Gaza voor verzorging naar het beste ziekenhuis in Tel Aviv. Honderden zieke Gazanen mogen echter de grens niet over. 180 Palestijnen stierven omdat ze geen geneeskundige verzorging kregen, een verplichting voor een bezettende macht.

Diverse luchtaanvallen en militaire invallen hebben in de Gazastrook minstens drie Palestijnen gedood de voorbije uren, waaronder een meisje van acht jaar. Het kindje had net haar laatste examens achter de rug en ging buiten spelen. 1.000 van de ruim 5.000 Palestijnen die door Israël werden gedood sinds het begin van de intifada waren kinderen.

Tientallen Palestijnen raakten gewond en vele huizen werden verwoest door Israëlische raketten. Een deel van Beit Lahya zit zonder stroom door de bombardementen op het hoofdkwartier van de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Tientallen militaire voertuigen en tanks drongen de Gazastrook binnen en in Khuza'a werden talrijke landbouwgronden vernield.

Acht Palestijnen werden opgepakt in Jenin, waaronder twee kinderen en een universiteitsstudent. In Al-Khalil raakten vier Palestijnen gewond toen het Israëlische leger diverse buitenwijken, alsook twee kantoren van een islamitische goede doelen organisatie bestormde. Alle eigendom werd in beslag genomen. Twee Palestijnen werden meegenomen, één van de gewonden is in kritieke toestand.

Vier Palestijnen waaronder een meisje van 16 jaar werden opgepakt in Bethlehem en men vernielde twaalf huizen. Een dag eerder werden in Bethlehem ook al acht Palestijnen ontvoerd. In Yamon nam het leger 2 jongens van 15 jaar mee naar een onbekende bestemming. In Tulkarem arresteerde het IDF vier andere burgers. Bij diverse operaties werden waterputten en landbouwgrond vernield. Het is duidelijk wie de agressor is in het Heilig Land.

Mario Bergen, Leuven

Bron: http://www.palestine-info.co.uk

* Link: http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=29717

Geen opmerkingen: