maandag, maart 10, 2008

Anti-joodse cartoons

[Lezersbrief aan De Stem (Nl. dagblad voor westelijk Noord Brabant en Zeeland)]

Geen zinnig mens keurt anti-joodse slogans goed. Maar kan niet in overweging genomen worden dat de hetze, nu, tegen de cartoons met de slogans, ontketend wordt als afleidingsmanoeuvre tegen het barbaars optreden van Israël vorige week, waarbij 120 Palestijen, waarvan de helft burgers, gedood werden. Het lijkt me duidelijk dat Israël zeer goedkoop omspringt met mensenlevens, zolang het tenminste geen Israëli's zijn. Daarbij komt nog dat Matan Vilnai, Vice-Miniser van defensie van Israël, vorige week verklaard heeft dat "de Palestijnen nu zelf ook een 'Holocaust' (volgens Reuters, andere agentschappen spreken over 'Shoah') over zich heen kunnen krijgen door Israël" Holocaust, het zwaarst beladen woord voor joden. Ze willen het geschreven hebben met een hoofdletter omdat dit een uniek feit is en alleen hen is overkomen.

Collectief straffen maakt geen onderscheid tussen rechtstreeks bedreigende figuren en mensen, zoals burgers met vrouwen en kinderen, en die door het conflict zelfs slachtoffer zijn. Voetballende kinderen zijn koelbloedig afgemaakt. Op TV is onlangs een interview geweest met vrouwelijke Israëlische soldaten, die bij een groep behoorden die gedood hadden. Op het ogenblik van het doden, werd daar met een zekere zelfvoldaanheid op gereageerd. Het lijk werd dan meegenomen in de auto, zonder problemen, om het daarna te wassen. En toen ze het naakte lijk zagen, en de penis een erectie kreeg, (dit is een fenomeen die zich kan voordoen) zagen ze dat het een mens was. De zelfvoldaanheid verdween onmiddellijk, niemand wilde nog iets aanraken en niemand wilde over het treffen een detail geven. Ze kregen persoonlijke problemen die hen achtervolgde. Ze verscholen zich achter de orders van hun officieren die bevolen hadden geen waarschuwingsschoten meer te lossen, maar onmiddellijk te schieten om te doden. Dr. Moustafa Bargouthi, gewezen Minister van Informatie in de laatste regering van Abbas, had daarvoor reeds gewaarschuwd, omdat hij de slachtoffers in zijn hospitaal gezien had.

Het vragen om een reactie van de Minister Maxime Verhagen, is een manoeuvre van de SGP, om de Minister in een positie te duwen, om hem te verhinderen negatieve verklaringen over het optreden van het Israësche leger te doen.

Betreffende de slogans zelf. Albert Einstein zei "Een van de meest verontrustende politieke fenomenen van onze tijd is de opkomst van de Vrijheidspartij (Herut) in de nieuwe staat Israël. Deze politieke partij lijkt in haar organisatie, methoden, politieke filosofie en sociale basis nog het meest op de Nazi's en andere fascistische partijen" Albert Einstein, Hanna Arendt en andere prominente joodse Amerikanen protesteerden in de New York Times tegen het bezoek van Menachim Begin aan Amerika in december 1948. (Begin en Yitzhak Shamir waren lid van deze partij en werden later eerste minister)

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: