zondag, maart 09, 2008

Israël SPREEKT niet van vergelding, Israël DOET massaal aan vergelding

[reactie aan De Morgen i.v.m. artikel "Onbekende Palestijnse terreurgroep zit achter bloedbad in Jeruzalem"]

In de krant van dit weekend schrijft U boven de kop "Onbekende Palestijnse terreurgroep zit achter bloedbad in Jeruzalem" : "Israël gaat door met vredesproces en spreekt niet van vergelding." Inderdaad, Israël SPREEKT niet van vergelding, Israël DOET massaal aan vergelding. Uit vergelding voor de tien doden door Qassam raketten van de laatste 7 jaren heeft het Israëlische leger al méér dan vierduizend Palestijnen gedood, en houdt het 1,5 miljoen Palestijnen in een wurggreep, die met de dag meer en meer slachtoffers eist.

"Israël gaat door met vredesproces.." kunt U echt niet menen. Israël zegt nog te willen praten over de modaliteiten van de aanduiding van de vertegenwoordigers van de vergadering, over de samenstelling van de agenda van de besprekingen of óver de punten van de voorbereidende vergadering van eventuele vredesbesprekingen. Deze cirque zien we nu toch al járen zich afspelen: terwijl er zogenaamde moeilijke vredesbesprekingen aan de gang zijn, gaat Israël volop verder met de annexatie van Palestijns gebied, inbeslagnames van grond en waterbronnen en verder uitbreiding van de kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

Als de Israëlische regering serieus over vrede zou willen praten, dan kan het niet terzelfdertijd zijn leger Gaza laten binnenvallen en elke kans op vrede torpederen. Israël heeft al veel te veel kansen gekregen, en verkwanseld, om vrede te sluiten, de internationale gemeenschap moet nu maar eens optreden.

Jan Van Geel, Mechelen

Geen opmerkingen: