donderdag, maart 13, 2008

Palestina blijft oorlogsgebied

[Lezersbrief aan Het Laatste Nieuws]

Ondanks alle beloften van hoog en laag in Tel Aviv blijven de bezette Palestijnse gebieden een oorlogszone. Frankrijk heeft voor Israël de deuren geopend voor de productie van Europese onbemande (oorlogs)vliegtuigen. De Franse firma's Dassault Aviation en Thales Research and Technology gaan samenwerken met the Israëlische industrie. Israel Aircraft Industries heeft de leiding in het Frans-Israëlische project van 500 miljoen euro om drones te vervaardigen. Elbit Systems, El-Op Industries en Elisra Electronic Systems zijn eveneens betrokken. De drones worden frequent gebruikt door Israël om Palestijnen buitengerechtelijk te vermoorden.

Onder Shimon Peres werkten Parijs en Tel Aviv eerder al in het geheim aan een kernbom schreef de Israëlische historicus Michael Bar-Zohar in Peres'biografie. De huidige president van Israël schafte in de jaren vijftig voor de jonge staat Israël een nucleaire reactor aan in Frankrijk en kocht heimelijk wapens. Zo begon het Israëlische kernprogramma ondanks de afkeer bij politici in Israël zoals Golda Meir.

Peres ziet in de nieuwe samenwerking en vriendschap tussen Frankrijk en Israël "geen parallel in de menselijke geschiedenis" en "een nieuw hoofdstuk voor huidige en toekomstige uitdagingen, zoals Iran's kernprogramma en terrorisme." Wie de werkelijke terroristen zijn, werd woensdag opnieuw duidelijk toen het Israëlische leger vijf Palestijnen van het verzet executeerde op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/963890.html
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/963533.html

Geen opmerkingen: