zondag, maart 16, 2008

Israël bijt in uitgestoken Syrische hand

[Lezersbrief aan De Morgen]

In het Libanese dagblad Al-Akhbar stond zaterdag het aanbod van Syrië aan Israël te lezen. Damascus heeft via de Turkse premier Erdogan aan Tel Aviv laten weten bereid te zijn tot vredesgesprekken. Als voorwaarden voor de start van zulke gesprekken zijn drie Syrische eisen. De Israëlische aanvallen op Palestijnen moeten stoppen. De gesprekken moeten publiek worden gehouden en Israël moet bereidheid tonen alle bezette Arabische gebieden te ontruimen. En tenslotte moeten gelijktijdig gesprekken worden gevoerd met Libanon en de Palestijnen.

Olmert beet in de uitgestoken hand van Bachar al-Assad dat het bloed eruit spoot. Israël stuurde eind februari - voor het bloedbad in de Gazastrook - via Egypte en een EU-gezant berichten naar de Syrische president dat het Damascus verantwoordelijk houdt voor elke aanval door Hezbollah. Hoe kan een land verantwoordelijk zijn voor de verzetsdaden van een groepering in een ander land? Channel 10 Nieuws berichtte dit weekend dat de Israëlische troepen "binnen en buiten Israël" op hoog alarm staan en er werd een brief aan het Hezbollah-verzet in Libanon bezorgd. Daarin dreigt Olmert met een massale aanval op Libanon. Oorlogsminister Barak laat weten "dat Israël klaar is voor een volgende oorlog mocht Hezbollah de executie van haar man Imad Mughniyah willen vergelden." Meteen wordt bevestigd dat Israël wel degelijk Mughniyah heeft laten vermoorden.

Het bezoek van Rice aan Egypte had volgens de Jordaanse krant Al-Arab Al-Youm niets te maken met vredesgesprekken, maar om via Cairo een oorlogswaarschuwing te sturen naar Syrië.

Mario Bergen, Leuven

Bronnen:
- http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=964411&contrassID=1&subContrassID=5
- http://eldib.wordpress.com/2008/03/05/egypt-leaks-information-about-an-american-military-action-against-syria/

Geen opmerkingen: