vrijdag, maart 07, 2008

Sarkozy heeft druk joods programma

[Lezersbrief aan NRC Handelsblad]

Op 13 februari ging Sarkozy al eten bij de Conseil représentatif des institutions juives de France (CRIF). Daar zei de man met vele Israëlische vrienden "Ik verbind me ertoe nooit de hand van iemand te schudden die Israël niet erkent." Een duidelijke vingerwijzing naar Arabische leiders en Iran. Sarkozy verloor 57 familieleden aan de Nazi's en is afkomstig uit een lange reeks van Zionistische en joodse leiders, volgens Ranaan Eliaz, voormalig directeur van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad. Sarkozy's moeder is afkomstig van de Mallah-clan, met wortels in Spanje, zoals alle joden in Salonika, Noord-Griekenland. De Mallah familie verhuisde naar de Provence in de 15e eeuw en 100 jaar later naar Griekenland. De grootvader van Sarkozy bekeerde zich tot het katholieke geloof, met als enige reden om met een Frans meisje te kunnen trouwen. Hij veranderde zijn naam van Beniko in Benedict. De dochter van Benedict, die zijn joodse roots nooit verloochende, trouwde met Pal Nagy Bosca y Sarkozy, een afstammeling van de Hongaarse aristocratie. Na haar scheiding werden de kinderen, waaronder Nicolas Sarkozy, opgevoed door grootvader Beniko.

Op uitnodiging van de Franse president komt de President van Israël, Shimon Peres, naar Parijs van 10 tot 14 maart. De joodse Tunesiër Serge Moati toont op 13 maart in het Parijse Congressenpaleis een film over de geschiedenis van Israël. Dit "om de vriendschap tussen Frankrijk en Israël te vieren." President Sarkozy, die samen met Peres het Salon du Livre op 14 maart zal openen, plaatst de keuze voor eregast Israël in het teken van het zestigjarig bestaan van de staat Israël. De persoonlijke vriend van Benjamin Netanyahu wou eerder dat Franse schoolkinderen zich zouden inleven met een overleden shoa slachtoffertje van hun leeftijd. Zullen daar ook de tientallen kinder-slachtoffers uit Palestina, die nog vorige week sneuvelden, voor in aanmerking komen voor zulke band tussen levenden en doden? Of geldt dit enkel voor joodse slachtoffers?

De President van de Franse Republiek zei al tegen de pers: "Het jaar 2008 is dat van de 60e verjaardag van de oprichting van de Staat van Israël. Het is een gebeurtenis waarvan wij het belang moeten onderstrepen. Ik zal in mei naar Israël gaan en ik zal een grote redevoering houden aan de genodigden in de Knesset. Het is waar, ik ben de vriend van Israël. Ik hecht groot belang aan het nauwer aanhalen van de band van vriendschap, politiek en economisch. Met de vrienden van Israël, gaat dat zoals met de seizoenen... en wat mij betreft ken ik geen seizoen voor deze vriendschap, of eerder is het het eeuwige seizoen!" In Jeruzalem is ook een kranslegging voorzien aan het Memorial Yad Vashem.

Vanaf 1 juli heeft Frankrijk het voorzitterschap van de Europese Unie. De Franse leider zal dan diverse programma's lanceren voor samenwerking tussen Europa en Israël. Net als Israël en Canada zal ook Frankrijk niet deelnemen aan de tweede VN-wereldconferentie tegen racisme in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2009. Op de eerste Durban conferentie in 2001, waarbij 160 landen vertegenwoordigd waren, uitte Kofi Annan zware kritiek op Tel Aviv en beschuldigde de Joodse staat van bezetting van Palestijns land, blokkades en buitenrechtelijk doden. Frankrijk zal er tijdens zijn voorzitterschap van de EU er in Brussel op aandringen dat alle EU-lidstaten de conferentie in Durban zullen boycotten (want tegen de Israëlische apartheidspolitiek).

Op 13 juli gaat de voorbereidende top van de Mediterane Unie door. Deze moet het Paard van Troje binnen smokkelen om het Proces van Barcelona te ontduiken en Israël te laten toetreden tot de Europese Unie.

14 juli dan: uitnodiging aan de Israëlische strijdkrachten en de Palestijnse Presidentiële Garde om deel te nemen aan het Franse nationale feest en de parade (voor de eerste keer sinds 1945, zal een bezettingsleger en een militie van collaborateurs samen op Champs-Elysées voorbijtrekken). Sarkozy is de meest Israël-vriendelijke president sinds de oprichting van de Vijfde Republiek in 1958 schreef alvast de Jewish News Weekly of Northern California.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:
- http://www.israelvalley.com/news/2008/02/24/15948/israel-france-la-date-de-la-visite-de-nicolas-sarkozy-et-de-carla-bruni-en-israel-est-confidentielle
- http://bioeco.org/docu452
- http://www.ajn.com.au/news/news.asp?pgID=3162

Geen opmerkingen: