dinsdag, maart 04, 2008

Israël moet nu aangepakt worden

[Lezersbrief aan De Standaard over België en Gaza]

Je kan een beetje overdrijven, je kan een brug te ver gaan, maar je kan ook véél en véél te ver gaan, zoals Israël de laatste dagen. De Israëlische krant Haaretz schrijft het zo: "op één namiddag heeft ons leger méér Palestijnen gedood dan dat er Israëlis om het leven kwamen in 7 jaar raketbeschietingen." Het is nu wel duidelijk dat Israël er nooit in zal slagen om vrede te creëren voor zijn eigen bewoners, laat staan voor zijn Arabische inwoners, laat staan met zijn arabische buurlanden, en dat de VN hier de touwtjes in handen moet nemen.

België heeft als lid van de VN vandaag een uitstekende gelegenheid om voor het internationaal voetlicht te treden. België moet eisen dat de VN ingrijpt. Ook Israël moet de Geneefse Conventies naleven en onderwijs verschaffen aan de Palestijnen, medische hulp, voedsel, infrastructuur en veiligheid. Israëlische kolonies zijn illegaal en moeten bevroren worden, momenteel worden ze volop uitgebreid.

Naast het negeren van deze Conventies, vertikt Israël het ook de Apartheidsmuur af te breken die vele Palestijnse dorpen van elkaar scheidt omdat deze op Palestijns gebied is gebouwd. Als lid van de VN-Veiligheidsraad in 2008 kan ons land dit niet toelaten en moet het spreken. Israël moet het geweld en de bezetting van Palestijns gebied stoppen en de kolonies ontruimen. De Apartheidsmuur moet worden afgebroken, en wel NU, zoniet moeten er sancties komen.

Filip De Coene, Antwerpen

Geen opmerkingen: