donderdag, maart 27, 2008

Zolang Israël maar kan doden met raketten

[Reactie op het artikel "Hezbollah kan met raketten heel Israël treffen" in Het Laatste Nieuws van 27/03/2008]

Wat een drama, Hezbollah kan heel Israël treffen. Maar men zwijgt over het feit dat Israël al zestig jaar lang het Palestijnse volk dagelijks treft. Acht oorlogen heeft Israël sinds zijn ontstaan gevoerd met Arabische buren. Burgerslachtoffers van Israëlische agressie in Palestina, Libanon, Syrië en elders zijn niet meer te tellen. Israëlische terreurdaden en checkpoints leggen de economie van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever lam. Israël is verantwoordelijk voor honderden onwettige executies. Het voert een uitputtingsoorlog tot de laatste Palestijn uitgemoord of verdwenen is uitPalestina. Israël misbruikt de holocaust om de wereld af te persen en voert tegelijkertijd zelf een genocide tegen het Palestijnse volk.

Israël doodde 27 vluchtelingen in een appartementencomplex in Qana in juli 2006. Ook vier VN-medewerkers en honderden burgers kwamen om het leven bij Israëlische bombardementen op Libanon. Gelijktijdig ontving Israël 25 bunkerbommen van 10 ton van de V.S. Tien jaar eerder richtte Israël in hetzelfde dorp ook al een massaslachting aan in een VN-vluchtelingenkamp. Er vielen 110 doden, de meeste vrouwen en kinderen.

Dagelijks wordt de bezette Gazastrook met raketten bestookt door Israël. 130 Palestijnen, waaronder tientallen kinderen stierven enkele weken geleden bij zulke rakettenregen. Gideon Levi, een Israëlische reporter van Haaretz, schreef jaren geleden al over de ellende in de Gazastrook: "Duizenden gewonde, gehandicapte en getraumatiseerde mensen, afgesneden van medische behandeling. Mensen die nog maar een schaduw van zichzelf zijn, bevolken ruines en zij weten dat het Israëlische leger terugkomt en zij weten wat dat betekent: meer weken durende gevangenschap in hun huizen, meer doden en meer destructie in monsterlijke proporties".

Israël heeft vijf kernonderzeeërs en een nucleaire luchtmacht. Het land zou volgens de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers over 100 tot 200 kernwapens beschikken. Reeds in 1958 leverde Groot-Brittannië via Noorwegen 20 ton zwaar water aan Tel Aviv zodat de Israëli's aan het Britse Atoombestuur geen verantwoording hoefden te geven. En waar maken we ons druk om? Niet om de Israëlische kernmacht, de bezetting, apartheid of het racisme tegen de Palestijnen. Niet om de genocide die Israël voert in Palestina. Maar om enkele raketten die Hezbollah heeft.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: