zondag, maart 16, 2008

De hudna's die er niet mogen komen

[Reactie op het artikel "Helft Israëli's heeft liever geen Arabische buren" in De Morgen van 15/03/2008]

Israëli's hebben het liefst geen Arabische buren, de Israëlische staat leeft ook liever met Palestijnen en Arabieren in onmin en oorlog dan te kiezen voor de weg naar vrede. Hamas wou niet alleen harder optreden tegen terreur en geweld, maar stelde Israël eveneens een hudna voor. Waar westerlingen het hebben over een staakt-het-vuren, gaat een Hudna bij de Arabieren veel verder. Een hudna is erkent in de islamitische wereld als een wettig en bindend contract. Men gaat uit van een periode van tien jaar zoals bij de overeenkomst van Hudaybiyyah (in maart 628 na Chr.). Dat is een eeuwigheid in de politiek van het Midden-Oosten.

"De hudna is een periode zonder oorlog bij een conflict. Het is breder dan de westerse stelling van 'het zoeken naar een blijvende vrede'. Een hudna moet de mogelijkheid geven de tegenstander als menswaardig te aanschouwen en de positie van de tegenstander beter te begrijpen met als doel disputen tussen twee partijen op te lossen. De hudna is geen reden om de militaire machine te versterken." Ahmed Yousef, adviseur van Ismail Haniyeh, verkondigde deze stelling in de New York Times van 1 november 2006. Als Hamas zijn woord van Hudna geeft aan Israël, doet het dat in de naam van God, en zal het zijn beloftes houden. Het verleden heeft aangetoond dat het niet de islamisten in Palestina waren die eerdere wapenstilstanden hebben geschonden.

Als de Israëlische extremist Lieberman zegt dat "een hudna wil zeggen dat men alle joden uit Tel Aviv, Haifa en Jeruzalem gaat uitroeien, alsmede de hele staat Israël vernietigen," zegt dat alleen maar iets over de haat, racisme en gelijkaardige ideeën over de Palestijnen van deze politicus. Wie wou trouwens "de Palestijnen verzuipen in de Dode Zee" en "zelf zorgen voor het bustransport?" Juist, diezelfde Lieberman.

In juni 2003 werd een 45-dagen durende Hudna voorgesteld door Hamas en de Islamitische Jihad. Unilateraal! Maar omdat Israël het compleet negeerde en massaal Palestijnen arresteerde, uitgaansverboden instelde en de kolonies geweldig begon uit te breiden, was het een dode vogel. Hamas en de Islamtische Jihad begonnen zelfs een bloedige bommencampagne in Israël als antwoord op de Israëlische staatsterreur.

Januari 2004. Politiek leider al-Rantissi en religieus leider Sheikh Ahmed Yassin stellen gelijktijdig een hudna voor. Rantissa gebruikte de normale periode van tien jaar, Sheikh Yassin stelde zelfs een wapenstilstand van 100 jaar voor. Drie maanden later was van beide mannen geen sprake meer: buitengerechtelijk geëxecuteerd door Israël. Samen met 240 andere Palestijnen die eerste vier maanden van 2003 (enkel doden met tussenkomst van het Palestijnse Rode Kruis).

In juni 2006 boden Hamas-leiders Israël een hudna aan. Dezelfde dag doodde Israël acht Palestijnen in de Gazastrook en maakte 40 gewonden. Dezelfde dag kwam ook het Israëlische kabinet in spoedzitting bijeen en besloot men "een harder standpunt in te nemen tegen de Palestijnen" op vraag van Lieberman. Harder dus dan de 250 gedode Palestijnen die vier maanden voorafgaand!

Woensdag 12 maart 2008 werd een zoveelste hudna door Israël aan flarden geschoten door het doden van vijf Palestijnen door speciale eenheden die infiltreerden op de bezette Westelijke Jordaanoever. Bloedbaden in Tulkarem en Bethlehem. In Tel Aviv spreken ze alle talen behalve het Arabisch: hudna's mogen er niet komen zolang het joods-zionistisch plan voor de verdrijving van het Palestijnse volk niet ten einde is. Of de vernietiging zoals ze in Tel Aviv wél in alle talen kunnen zeggen over hun oplossing van het 'Palestijns probleem': Shoa, Holocaust, genocide, volkerenmoord, Zerstörung, große Katastrophe, olocausto, Holocausto, catastrophe, annihilation, carnage, devastation, extermination, extinction, immolation, inferno, massacre, mass murder, slaughter, ...

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: