maandag, maart 03, 2008

Israël "overweegt terug te schieten"

[Reactie op het artikel "Israël vertrokken uit Gazastrook" in Het Nieuwsblad van 03/03/2008]

Israël steunde destijds de Liga van Dorpen en Hamas tegen Fatah en Arafat. Vandaag steunt het President Abbas tegen Hamas op de Gazastrook. Door het Palestijnse volk te verdelen en afwisselend partij te kiezen heeft Israël de voorbij veertig jaar geen centimeter bijgedragen tot een vredesakkoord. "Israël zou overwegen terug te schieten als er op hen wordt geschoten." Wat is dat voor onzin? Israël schiet al jaren op Palestijnen die zich rechtmatig verzetten tegen de Israëlische bezetting en apartheid. Burgers werden nooit ontzien, evenmin bij een recentere Libanon-oorlog. Dit weekend schoot het Israëlisch leger weer op ambulances.

De escalatie begon net woensdag toen elf Palestijnen werden gedood door Israël in de bezette Gazastrook. Onder de 116 dodelijke slachtoffers van de voorbije dagen waren 22 kinderen en 12 vrouwen. Er vielen ook 350 gewonden. Veertien van hen zijn nog in levensgevaar. (cijfers Ministerie van Volksgezondheid in Gaza) Volgens mensenrechtenorganisatie B'Tselem heeft de helft van de doden zelfs niet het recht op verzet gebruikt, wat de VN toelaat voor een volk onder bezetting. Onder de doelwitten van "Hete Winter" waren ook de mensenrechtenorganisatie Al-Mezan, de Palestijnse Medische Hulpmaatschappij en een mobiel ziekenhuis. En dan "overweegt Tel Aviv terug te schieten"! Ze schieten zonder meer op Palestijnen en allerlei doelen.

Olmert maakte vanavond duidelijk dat de terugtrekking van Israëlische militairen geenszins wil zeggen dat de militaire operatie nu over is. De premier vertelde de commissie van Buitenlandse Zaken: "We zijn in het midden van een operatie. Alles is nog mogelijk... luchtaanvallen, grondoperaties en bijzondere operaties...". Na het bezoek van Rice wel te verstaan. Dat alles mogelijk is werd vandaag ook al duidelijk toen tientallen Palestijnen gewond raakten. Het Israëlisch leger begon op hen met scherp te schieten in diverse steden op de bezette Westelijke Jordaanoever (Bethlehem, Hebron, Ma'an). De toestand van een 16-jarige jongen is kritiek.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: