zaterdag, maart 08, 2008

VN-rapport Dugard: Israëlische bezetting veroorzaakt terreur

[Lezersbrief aan Het Nieuwsblad]

Oorverdovend was de stilte in de Vlaamse en internationale media toen vorige week de militaire actie 'Hete Winter' werd verricht door Israël tegen het Palestijnse volk. Intussen zijn 126 Palestijnen gestorven en raakten er 400 gewond ten gevolge van deze terreurdaad. De meeste van hen zijn burgers. Stel dat een Palestijnse bomaanslag in een winkelcentrum in Tel Aviv hetzelfde aantal slachtoffers zou maken, maar dan aan Israëlische kant. In dat geval zou Israël geen enkele steen meer op een andere laten staan in de bezette Palestijnse gebieden.

Het leegschieten van een Kalashnikov donderdag door een Palestijn in een groep joodse studenten is uiteraard volledig af te keuren. Maar het is een actie die voorspelt werd door de VN. Een rapport dat te lezen is op de webstek van de VN Mensenrechtenraad zegt duidelijk: "Palestijnse terreurdaden zijn betreurenswaardig, maar ze moeten worden begrepen als een pijnvol, maar onvermijdelijk gevolg van kolonialisme, apartheid en bezetting."

Het dossier beschuldigt de Joodse staat van deze daden en deze politieke strategie. John Dugard is overduidelijk "Zo lang dat er bezetting is, zal er terreur zijn. Er moet een verschil worden gemaakt tussen brutale terreurdaden, zoals deze gepleegd door al-Qaida en deze verricht door de oorzaak van oorlog als nationale bevrijdingsstrategie tegen kolonialisme, apartheid en militaire bezetting." Israël krijgt de wind van voren omdat het geen onderscheid kan maken tussen militaire- en burgerdoelen in bezet Palestijns gebied en gemeenschappelijk een heel volk straft. Het rapport roept op tot een einde aan de checkpoints, wegversperringen, beperking van Palestijnse bewegingsvrijheid, huisvernielingen, 'verjoodsing' van Jeruzalem, maar in het bijzonder een stop aan de bezetting. Zoniet "kan vrede niet worden verwacht en zal het geweld aanhouden" aldus het rapport van de Zuid-Afrikaanse professor internationale wetgeving.

Hebt U iets gehoord over dit rapport van de Rapporteur voor zowel de Verenigde Naties als de Internationale Rechten Commissie? Hebt U meer vernomen dan enkele seconden beeldmateriaal en enkele lijnen tekst in onze media over de slachtpartij in Gaza? Heb U achtergrondinformatie verkregen over de diverse telecommunicatie kabelbreuken - sabotage tegen de economie van Arabische landen! - die alleen het Midden-Oosten troffen, maar niet Israël? Heb U gehoord dat Israël een zone in Noord-Gaza etnisch wil zuiveren en de Knesset terugkeer van Palestijnse vluchtelingen opnieuw verwerpt?

Mario Bergen, Leuven

* Linken:
- http://news.yahoo.com/s/ap/20080226/ap_on_re_mi_ea/un_israel
- John Dugard, Rapport VN Mensenrechtenraad, A/HRC/7/17

Geen opmerkingen: