maandag, maart 03, 2008

internationaal of humanitair recht ?

[lezersbrief aan DM i.v.m. Gaza]

Bestaat er nog internationaal of humanitair recht? Mag dat zo maar: 1,5 miljoen mensen op een hoop drijven en dan zonder eten en drinken zetten, en dan bombarderen en er op schieten, zoals nu in Gaza gebeurt? Ik dacht dat we dit uit de tweede wereldoorlog geleerd hadden: als je een arrogant regime een klein beetje toegeeft, dan wordt dat regime alleen maar arroganter, en is een holocaust nabij.

Israël had al heel lang de VN resoluties moeten toepassen en zich terugtrekken uit te bezette gebieden, Israël had al heel lang de akkoorden van de Geneefse conferentie moeten toepassen en nooit kolonies mogen bouwen op de Westelijke Jordaanoever, Israël moest al 4 jaar geleden de muur afbreken na de uitspraken van het Hof van Den Haag, Israël had heel lang inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap moeten toelaten in zijn atoomwapenfabrieken.

Doordat de "internationale gemeenschap" dat allemaal door de vinger heeft gezien, zitten we nu met een monster dat het normaal vindt om mensen standrechterlijk te executeren, appartementen te bombarderen, drinkwaterleidingen en elektriciteitsfabrieken op te blazen, een monster dat alleen maar van oorlog spreekt, en over uitroeiing van de vijand (de onderminister van defensie van Israël spreekt over een Shoah voor de Palestijnen). Die vijand zijn dus de Palestijnen in Gaza, een streep grond waar 1,5 miljoen mensen op elkaar gepakt zitten waarvan 1 miljoen vluchtelingen, die de voorbije jaren nog al eens uit hun huis verdreven zijn. Bestaat er nog internationaal recht, of bestaat er enkel nog het recht van de sterkste ?

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: