woensdag, maart 19, 2008

Samenwerkingsakkoorden tussen Israël en Duitsland

[Reactie op "Duitse bondskanselier heeft vredesboodschap voor Israël" in De Morgen 18/03/2008]

De tijd dat de muziek van Wagner, met duidelijk anti-semitische ideeën, taboe was in Israël, behoort reeds tot het verleden. Zonder te spreken over allerlei belangrijke militaire transacties met heel wat landen, doen Israël en Duitsland het ook goed met elkaar.

Reeds in 1999 en 2000 zijn 3 onderzeeërs van de Dolphinklasse door Duitsland aan Israël geleverd. Deze zijn door Israël, volgens militaire experten, reeds omgebouwd om er ook kernraketten mee te kunnen afvuren. En toen was er nog geen sprake van de Iraanse 'bom'! In 2004 komt het nog maar eens tot een deal tussen Berlijn en Israël. Duitsland gaat opnieuw twee duikboten leveren met de modernste aandrijftechniek, waardoor het schip dagen langer onder water kan blijven. En hier bereikt het immoreel karakter van dit contract en de mensen die het ondertekenden een hoogtepunt. De duikboten worden gebouwd door Thyssen Krupp Marine Systems, waarbij viavia, een stiching door Krupp, de grootste aandeelhouder is.

De grote baas van Krupp, Alfried Krupp werd na WWoorlog2 veroordeeld tot 12 jaar, wegens slavenarbeid en economische plundering in gebieden onder Duits toezicht. Hij zat 3 van de 12 jaar uit. Een tiental andere leden van het bestuur of mensen met een hoge functie, werden veroordeeld van 2 tot 12 jaar wegens schending van de mensenrechten en deelname o.a. in de moord, deportatie... gevangenis, marteling en gebruik van slavenarbeid van burgers onder Duits toezicht.

De hypocrisie gaat verder: kostprijs van het plaatje 1 miljard euro. Daarvan neemt Duitsland 330 miljoen euro van de factuur voor zijn rekening. Met de logica: weet je het nog van toen in Duitsland? Onder die vlag staat ook Yad Vashem, het memorial van de Holocaust in Israël. Je zal er daar maar op de foto staan en met uitgemergelde ogen kijken naar Angela Merkel, achter haar Alfried Krupp en de vrienden, die Duits en Hebreeuws praten en die naar je kijken met dollars in hun ogen.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: