zaterdag, maart 22, 2008

Te koop: illegale huizen op Palestijnse grond

[Lezersbrief aan Het Laatste Nieuws]

532 huizen, villa's en appartementen verkoopt Anglo-Saxon (http://www.anglo-saxon.co.il) in Jeruzalem, waarvan 50 in de illegale nederzetting Maale Adumim. Maale Adumim vormt een deel van het controversiële E1 plan van de Israëliërs. De bouw van duizenden huisvestingseenheden evenals industriële- en toeristische zones moet deze kolonie met Jeruzalem verbinden. Het resultaat gaat de bezette Westelijke Jordaanoever verdelen, zodat reizen tussen het noorden en zuiden haast onmogelijk wordt en men het Palestijnse Oost-Jeruzalem isoleert. Maale Adumim heeft rond 30.000 inwoners en is de grootste nederzetting in de Westbank. Israël wil het in om het even welke toekomstige vredesovereenkomst behouden. Dit is strijdig met diverse internationale afspraken gemaakt door 192 VN-lidstaten in New York.

Huizen op gestolen Palestijnse grond zijn te koop in Londense vastgoedkantoren, via synagogen, op beurzen in Londen of via internet. Het vastgoedkantoor Bayit Beyisrael - dat eveneens actief is in de kolonies - zou naast Groot-Brittannië, ook in België en de V.S. adverteren volgens The Guardian. Immostreet (http://nl.immostreet.com), de Europese leider in online vastgoedverkoop, verkoopt ondermeer 61 appartementen en 22 huizen in Maale Adumim.

Even misdadig als het feit dat men nog altijd illegale huizen kan kopen en huren, is het feit dat men alsook nog huizen bijbouwt in deze onwettige kolonies op gestolen Palestijnse grond. Nog maar enkele uren geleden kondigde Elly Mizrahi, burgemeester van de illegale kolonie Efrat, de bouw van 54 huiseenheden en een park aan. In Efrat wonen reeds 4.000 van de 500.000 joodse kolonisten. Opnieuw verliezen Palestijnen hun grond en zullen ze moeten verhuizen.Slechts 13 % van de Israëli's wil uitsluitend in een appartement wonen. De rest verkiest een villa of huis met tuin en eventueel zwembad. Terwijl de Palestijnen noodgedwongen in de hoogte bouwen, steelt Israël alsmaar meer gronden van de Palestijnen door overwegend verticaal te bouwen. Het Land Onderzoekscentrum registreerde in 2007 de vernieling van 97 huiseenheden in Palestijns Oost-Jeruzalem. 218 volwassenen en 311 kinderen onder de 18 raakten dakloos. 30 % van de kolonies is op privé-grond en de andere kolonies werden afgenomen door staatsinstellingen. Alle kolonies zijn illegaal. 94 % van de bouwvergunningen van de Palestijnen worden geweigerd. Eén bouwvergunning aan Palestijnen staat tegenover 55 vergunningen om huizen op te blazen.

Annapolis is 'Anna-Iblis'. De duivel van Tel Aviv en Washington regeert over het Palestijnse volk. De Palestijnen zouden met alle geld dat hen werd gestolen door Israël (blokkade van Gaza, schade aan de economie, vernieling van huizen en eigendommen, inbeslagname van gronden, enz.) prachtige woontorens kunnen bouwen, zoals je die heden nog ziet in Sanaa in Jemen. Men zou de lokale materialen optimaal kunnen gebruiken en deze gebouwen magnifiek decoreren. Veel Palestijnen wonen echter heel hun leven in grauwe vluchtelingenkampen of niet-erkende dorpen die niet eens worden vermeld op Israëlische landkaarten.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:
- http://www.guardian.co.uk/uk/2007/nov/16/israel http://www.imemc.org/article/53623
- Herinneringen aan een verdwenen vaderland - Tentoonstelling 1 maart 2008 tot begin januari 2009 in het Tropenmuseum in Amsterdam

Geen opmerkingen: