maandag, maart 10, 2008

Kleurpotloodjes voor Abbas

[Lezersbrief aan De Standaard]

Woensdag mag de Palestijnse President terug langs bij de baas van Israël, Olmert, die het land van de Palestijnen nog steeds bezet. Het bezoek moet doorgaan als "vredesgesprekken." Echter zijn het eerder dictaten van een bezetter aan een bezet volk. Het gaat hier duidelijk niet om twee gelijkwaardige partijen die rond de tafel zitten. Israël is politiek en militair veruit de sterkste. Het krijgt zonder nuances steun van Amerika en de internationale gemeenschap. Abbas en zijn Palestijns volk moeten vooral heel braaf zijn. Luisteren naar Olmert, ja knikken en zeker geen verzetsdaden plegen. Olmert is een brave man, de Palestijnen niet en Hamas in het geheel niet. Tot zover de basisbeginselen.

Abbas krijgt woensdag nieuwe kleurpotloodjes en kladpapier met het logo van de Amerikaanse ambassade op. Dan moet hij braaf tussen de lijntjes kleuren, wil hij later opnieuw komen spelen met Olmert.
Rood kleurtje: 130 Palestijntjes gestorven in de Gazastrook door Israëlische bommen en ruim honderd door tekort aan medicatie.
Groen kleurtje: nieuwe huisjes voor de joden in gebied dat werd gestolen van de Palestijnen in Givat Ze'ev, Shimon Hazadik, Gush Etzion, Ma'aleh Adumim, Ariel, Elkana, Efrat, enz. Deze kolonies en alle activiteiten aldaar zijn illegaal (meerdere VN-uitspraken). Kolonisten stelen water van de Palestijnen en hebben eigen (apartheids)wegen.
Geel kleurtje voor de Daltons: 11.000 Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenkampen. In deze kampen geldt geen wettelijke of ethische grens. PCATI, het publieke comité tegen foltering in Israël, meldt zeven bijzondere ondervragingsmethodes frequent toegepast bij Palestijnse gevangenen:
1.. Slaapontbering van 24 uur tot enkele dagen. Geen voedsel.
2.. "Droge" slagen
3.. Pijnlijk vastsnoeren van handboeien in het lichaamsvlees, soms geen bloedtoevoer meer
4.. Pijnlijk rukken aan lichaam terwijl handen vastgesnoerd zijn
5.. Het plots overhellen van het hoofd zijdelings of achteruit
6.. Kikkerbuiging: gevangenen dwingen om door hun tenen te buigen, vergezeld met duwwerk
7.. Banaan: de rug van de gevangene wordt in een boog achterwaarts op een stoel vastgebonden. De gevangene krijgt slagen in de buik- en maagstreek.

Shin Bet keurt deze technieken goed "omdat ze terreuraanslagen voorkomen." President Abbas mag af en toe enkele honderden gevangenen meenemen, maar sneller dan deze thuis zijn, worden al meer Palestijnen opgepakt door Israël bij voortdurende invallen in Palestijnse dorpen.

Het Palestijns Centrum voor Gevangenen Studies telde in februari 2008: 365 Palestijnse kinderen in gevangenschap, waarvan 100 kinderen tussen 13 en 15 jaar oud. De meeste Palestijnen moeten naar Israëlische Abu Ghraibs zonder enige aanklacht.

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://www.imemc.org/article/52592

Geen opmerkingen: