zondag, maart 09, 2008

Israël negeert Annapolis volledig

[Lezersbrief aan Gazet van Antwerpen]

Premier Olmert keurde vandaag 750 nieuwe woongelegenheden goed in de buurt Agan Ayelot in de illegale nederzetting Givat Ze'ev op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het is de zoveelste schending van het Akkoord van Annapolis van november 2007, waarin overeengekomen werd geen nieuwe nederzettingen te bouwen in de bezette gebieden. Israël doet dit toch omdat Shas anders het kabinet-Olmert verlaat. Tel Aviv kwam eerder al de belofte niet na om Palestijnse verenigingen vrij te laten functioneren in Jeruzalem.

De schendingen van de Annapolis overeenkomst zijn grotesk. Annapolis is niet meer dan een plaats om dictaten te aanvaarden. De Palestijnen dienen braaf te zijn en enkel de veiligheid van Israël is prioritair. Israël wil dat de Palestijnen al hun rechten en die van hun nakomelingen laten vallen om ooit terug te keren naar Palestina. Israël heeft een vijfjarig plan voor bewapening, met dollarsteun van de V.S., zonder beperking op type wapens. Dus ook kernwapens.

De Gucht zegt intussen "De politici lopen de V.S. niet achterna, ze hebben gewoon hetzelfde standpunt!" (Radio 1 - 07/12/2007). Eenzelfde mening, zowel aangaande het verzet dat de Palestijnen moeten opgeven, als om een derde reeks sancties tegen Iran. Dit omdat het kernenergie wil aanmaken voor eigen gebruik (lees: olie in euro en niet langer in dollar verkopen op de internationale markt).

Op 4 december 2007 werd een openbare aanbesteding gestart door Israël voor de bouw van 307 woningen in de Israëlische nederzetting Har Homa in bezet Oost-Jeruzalem. Naast deze 307 appartementen wil Israël nog 1.000 appartementen bijbouwen op land dat ze beschouwt als land van "afwezige Palestijnen."

Op 23 januari 2008 keurt de gemeenteraad van Jeruzalem goed dat 2.461 woningen zullen gebouwd worden in twaalf wijken van bezet Oost-Jeruzalem.Op 6 februari 2008 beslist de Israëlische ministerraad om een nieuwe muur te bouwen langs de 200 km grens tussen Israël en Egypte. En op 5 maart sprak een meerderheid van de Israëlische parlementsleden zich uit tegen het recht op terugkeer voor de Palestijnse vluchtelingen. Een petitie, getekend door 73 van de 120 leden van de Knesset, werd aan premier Ehud Olmert overhandigd. Keer na keer wordt het Akkkoord van Annapolis met voeten getreden dat een basis moet zijn voor vredesonderhandelingen. Dit zijn niet langer vredesonderhandelingen, maar dictaten die Olmert oplegt aan President Abbas.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: